Begyndende fnat – dette skal du gøre!
januar 26, 2020Fnat er en betegnelse for den hudlidelse, der opstår som følge af en infektion af den humane fnatmide. Efter infektion vil fnatmiderne leve i huden og lægge æg. Efter 2-6 uger vil kroppen begynde at reagere på midernes afføring og deres æg, hvilket forårsager en ulidelig kløen og små røde knopper eller plamager på kroppen. Sygdommen er som sådan ikke farlig men kan være til yderst stor gene hos den smittede.
Diagnose og behandling af fnat
Hvis du mistænker, at du kan have begyndende fnat, skal du som det første opsøge egen læge, så I med sikkerhed kan stille diagnosen. Efter konsultation med lægen skal du anskaffe dig en fnatkur i creme-format – den mest udbredte creme mod fnat er nix creme. Denne kan købes på diverse apoteker på recept eller i håndkøb. Cremen skal påføres om aftenen over hele kroppen med undtagelse af ansigt og hår, og det er utroligt vigtigt at være ekstra grundig i denne process, så ingen områder på kroppen forbliver inficerede. Når cremen er påført, skal du sove med denne og lade den sidde på kroppen i 10-12 timer, hvorefter den vaskes af. Vask samtidig dit sengetøj og alle tekstiler, du har været i kontakt med ved 60 grader. Rengør herefter dit hjem, støvsug alle møbler grundigt og henstil alle tekstiler, der ikke tåler vask ved 60 grader, i lukkede plastikposer i minimum 4 døgn. Fnatmider kan ikke overleve mere end 4 døgn uden en vært, hvorfor de vil dø i plastikposerne. Denne behandling gentages 7 dage senere.
Det er også vigtigt, at du tager kontakt til alle, som du potentielt kan have smittet. Fnat smitter typisk ved længerevarende hudkontakt, ved at dele seng eller gennem tekstiler såsom håndklæder. Oplys derfor dine nærmeste venner, familie og eventuelle seksuelle partnere om risikoen for infektion.
Alternativ behandling af fnat med piller
I sjældne tilfælde hvor cremen mod fnat ikke succesfuld eller hvor kroppen synes irriteret af cremen, kan lægen udskrive piller mod fnat i stedet. Disse er dog ikke den foretrukne behandlingsmetode, hvorfor de heller ikke kan købes i håndkøb på apotekerne. Konsulter eventuelt løbende i behandlingsprocessen med din læge og muligvis din apoteker, så i sammen kan være sikre på, at behandlingen sker korrekt, og du slipper af med fnatmiderne.
Ønsker du at læse mere om fnat, så anbefaler vi at besøge fnatkur.dk.